2017. augusztus 6., vasárnap

Ismét pár év a Vérszerződés zenekar életéből



Napról napra egyre jobban közeleg a 25 éves jubileumi koncertünk dátuma, és ugyan ilyen tempóban igyekszem hétről hétre feldolgozni az elmúlt negyed évszázad történetét. Komolyan, nagyon nehéz helyzetben vagyok, hogy meg tudjak maradni a szűk keretek között, hiszen rengeteg érdekes sztori volna még, amit szívesen megosztanék Veletek. Talán majd arra is sor kerülhet egyszer... Addig is álljon itt ismét pár év eseményeinek összefoglalója.
Geri - 2017

2007 – 2009

Ez az év nem indult jól, mivel 11 év után Tomas elhagyta a zenekart, ami elég nagy törést okozott. De felül kellett kerekedni a problémán és megoldást találni rá. Nem kevés fejtörést okozott az új dobosra rátalálni, hiszen talán erre a posztra a legnehezebb megfelelő emberre lelni (bár végül is bármelyikre…). Mivel az Archívumra és a Valhallára kiszabott büntetés már ekkor 2 éve lejárt, így jött az ötlet, hogy megkérdezzem Jabbát, esetleg vállalná-e a dobos szerepét nálunk, amire szerencsére Ő igent is mondott. Gyorsan betanulta a koncert anyagot és már fel is léptünk februárban a Becsület Napja utáni koncerten, aztán úgymond „lehúztuk a rolót” már ami a koncerteket illette. Négy év telt el az utolsó sorlemez megjelenése óta (ami azért persze nálunk teljesen normális, haha), de kitűztük magunk elé a célt, még idén lemeznek kell lennie. Ekkor még túlnyomórészt Sopronban próbáltunk, éppen Tomas és az akkor újjá éledő Worst Nightmare biztosított nekünk próba helyet, de a zenekar tagjai ekkor már a Sopron – Székesfehérvár – Budapest tengelyt jelentették. Így, egyéb elfoglaltságok miatt, mindössze havi egy hétvégén tudtunk próbálni, szombat/vasárnap. A feladat adott volt, egy hétvége 2 új dal, őszre lemez kell. Utólag bele gondolva nem mondom, hogy biztosan ez volt a legjobb út, amit választhattunk volna, de októberben megjelent a ’Politikailag nem korrekt’ és minden körülménytől eltekintve, azért nem kell szégyenkeznünk e miatt a lemez miatt sem. Még akkor sem, ha mai szemmel nézve lett volna még mit dolgozni 1-2 dalon… Azért persze voltak koncertek is, ha nem is sok. Nyáron például felléptünk Budapesten. Ez a koncert többek között arról is emlékezetes lehet, hogy ezen volt a Tar Had első fellépése is. Volt egy bulink Németországban is, aminek „szokás szerint” a rendőrség vetett véget egy többórás igazoltatási, motozási eljárással, de legalább mi még le tudtuk nyomni a műsort. PPH-t be is vitték a régi, kelta keresztes VSZ logó tetkója miatt, és rögtön meg is szabadítottak minket vagy 150 Eurótól, ugyanis abban a tartományban pont be volt tiltva a kelta kereszt. Na jó, a Sieg rúna mondjuk szerintem egész Németországban be van tiltva, de azért akkor is, na…haha! 15 éves fennállásunkat ismét az Archívummal együtt egy remek hangulatú koncerttel ünnepeltük meg Budapesten, amire kb. 600 fő jött el, és még voltak sokan, akik sajnos be sem fértek már a helyre. Ezek mellett még Olaszországban is felléptünk a European Hammerfest-en, valamint Szlovéniában és Horvátországban is a Valhalla és az Arrow Cross társaságában. Az utóbbi gyakorlatilag egy Archívum/VSZ project volt... Cobi az év végén hagyta el a zenekart, a helyét Thomas Han vette át, aki azóta is oszlopos tagja a zenekarnak.
2008 is újfent dobos problémákkal indult, ugyanis Jabba bejelentette, hogy kilép a zenekarból. Viszont ott volt a „nyakunkban” a Becsület Napja, amire végül Tomas ugrott be és segített ki minket a koncert erejéig. Persze mindez „nem volt elég”, érkezett egy kihagyhatatlan meghívás Görögországból, áprilisi dátummal, így vakarhattuk kopasz fejeinket, hogyan oldjuk meg azt is. A segítség ezúttal Macitól érkezett. Ő ismerte Gerit, aki akkor a Turulvér dobosa volt (később a Voice of justice-ban is megfordult). Nos, Ő vállalta, hogy segít nekünk, így vele utaztunk Szalonikibe és toltunk egy remek bulit. Az ott töltött néhány nap remek alkalom volt arra, hogy jobban megismerjük egymást Gerivel, és meg is kérdeztük, hogy esetleg maradna-e a zenekarban. Ő igent mondott, de végül aztán ez a formáció csak néhány hónapot élt meg, mivel júliusban bele szaladtunk egymás után két hétvégén is „tutiba”... Először Németországba mentünk, ahol betiltották a koncertet, de már rögtön az elején, szóval a közönséget már a találkozóhelyről sem engedték tovább a helyszínre. Majd jött Csehország, ahol egy metál fesztiválnak meghirdetett eseményen léptünk fel, Brno mellett. A dolog „szépséghibája” gyakorlatilag csak a szintén fellépő Saga és mi voltunk, mivel a cseh antifa telekürtölte az internetet rólunk, hogy ugyan mi mindenek vagyunk, csak éppen nem metál zenekarok… Ennek eredményeként az összes metál zenekar lemondta a fellépést, csak egy black metál banda nem. Nos Ők felléptek, meg még Saga is, viszont amikor mi ¾ 10-kor felmehettünk végre a színpadra, akkor bejelentette a rendőrség, hogy amennyiben 10-kor nem lesz vége a koncertnek, jönnek és szétverik. Egyébként ez egy szabadtéri koncert volt, nagyjából 500 fős közönséggel. A környéken mindenhol a sajtó és a rendőrség, illetve két civil ruhás rendőr folyamatosan bent tartózkodott a rendezvényen és videóra vette a koncerteket. A fellépés előtt nekünk is egy helyi ügyvéddel kellett egyeztetnünk, hogy melyik szövegeket adhatjuk elő és melyiket nem (magyarul sem!!!). Szóval a közönség és magunk legnagyobb bánatára mindössze 3 dalt tudtunk gyorsan előadni, aztán le kellett jönnünk a színpadról. Geri sajnos még aznap este bejelentette, hogy kilép a zenekarból, így megint dobos problémákkal találtuk szembe magunkat. Ám a váltás ekkor szerencsére viszonylag könnyebben és gyorsabban ment, mivel már ismertük egymást Cipőssel, aki szervezett egy VSZ / Worst Nightmare koncertet Kapuvárra és szíves örömest csatlakozott. Ő tölti be az ütős pozíciót azóta is. Vele is jó pár bulit lenyomtunk még abban az évben. 2009-ben kaptunk meghívást először a Magyar Szigetre, ami szintén történelmi eseménynek számít, hiszen NS zenekar addig soha nem lépett még fel ott. De voltunk Bulgáriában, majd újfent Németországban és Olaszországban is.

Folytatjuk...













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése