2017. április 16., vasárnap

Könyvajánló: David Irving - Göbbels 


A Gede Testvéreknek köszönhetően néhány hónappal ezelőtt megjelent magyarul is David Irving Goebbelsről szóló 1996-os könyve. A több, mint 700 oldalas könyv legfőbb forrása Goebbels 80 ezer oldalas naplója volt. Irving több éves kutatómunka alapján állította össze a hiánypótló művet. Ez idő alatt sokszor ütközött falakba hála azoknak, akik nem érdekeltek az igazság feltárásában. A könyv elején erről is olvashatunk, ahol Irving köszönetet mond azoknak, akik segítették munkáját, de megemlíti a hátráltató tényezőket is. 

A közel 800 oldalon végig követhetjük Goebbels teljes életrajzát. Részletesen megismerhetjük, hogy miképp került Berlinbe, ahol a helyi kis NSDAP-ból rövid idő alatt egy erős pártszervezetet hozott létre, szervezkedéseit, a bolsevikok és a helyi rendőrfőnök ellen vívott harcát, álláspontját és tevékenységét fontosabb eseményeknél, mint pl. Hosszú kések éjszakája, vagy a Kristályéjszaka, propaganda módszereit a háború előtt, és alatt egyaránt, a párton belüli viszonyokat az ő szemszögéből, elképzeléseit a totális háborúról, szerepét Stauffenbergék árulásának leverésében, magánéletét és megannyi más eseményt, ami életének 47 éve alatt történt.

Az utolsó 150 oldalon felsorolt forrásjegyzékből is látszik, hogy Irving mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legjobban feldolgozza Goebbels életrajzát.

A kiadó leírása: 

A Time magazin a következő sorokat írta Joseph Göbbels-ről hat hónappal a II. Világháború kitörése előtt: „A kéjsóvár, ravasz, mézesmázos és bosszúszomjas Göbbels ma Németország leggördülékenyebben működő szervezetének élén áll.”

Göbbels mindössze 162 cm magas volt, és girhes, Gandhit idéző teste alig nyomott 45 kilót. Feje a testéhez viszonyítva aránytalanul nagy volt, dongalába miatt pedig gyerekként és felnőttként egyaránt gyakran gúnyolták.

David Irving történész az első, aki kutatásaihoz felhasználta a Göbbels-naplók teljes egészét, vagyis mind a nyolcvanezer oldalt. Ezek a naplók ötven éven keresztül elfeledve hevertek a Vörös Hadsereg moszkvai Trófea-levéltárában. E páratlan lelet, valamint a nyugati világban végzett hatévnyi kutatómunka segítségével írta meg Adolf Hitler bizalmasa, Dr. Joseph Göbbels első teljes és átfogó életrajzát.

A történet akkoriban szegődik Göbbels társául, amikor szegény diákként Heidelbergbe utazik, ahol elnyeri az egyetem legszebb diáklányának szívét, s a később előszeretettel dédelgetett legendákat megcáfolva harmincas éveinek elejéig nem tesz szert szexuális tapasztalatokra. Ezután minden erejét latba veti, hogy Berlint, majd később egész Németországot megnyerje Hitler egyre erősödő náci mozgalmának.

Ebben a könyvben olvashatjuk első ízben Göbbels titkos, kiadásra nem került írásait a Reichstag felgyújtásáról, a Hosszúkések éjszakájáról, a Dolfuss-gyilkosságról, a Saar-vidéken lezajlott népszavazásról, Prága megszállásáról, Pearl Harbor-ról, és az újkori történelem számos egyéb fordulópontjáról.

Amikor hazáját végül elemésztette a levegőből záporozó tűz és halál, Göbbels hangja arra biztatta a német népet, hogy tartson ki a végsőkig. Amikor 1945 májusában elérkezett a vég, feleségét és hat gyermekét magával vitte a náci Valhallába.

David Irving e mesteri elbeszélés minden egyes epizódját a levéltári feljegyzések alapján építi fel, és számos olyan legendát eloszlat a Harmadik Birodalommal kapcsolatban, amelyek a mai napig megtalálhatók a történelmi témájú könyvekben.

Ez a könyv a kutatómunka mesterműve, és Dr. Göbbels lenyűgöző története is egyben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése