2016. szeptember 8., csütörtök

Egy 450 éves évforduló margójára

450 évvel ezelőtt 1566. szeptember 8-án tört ki Zrínyi Miklós megmaradt harcosaival a szigetvári várból. Az eseményeket nyilván nem kell különösebben bemutatni senkinek.


Ma, amikor az embereknek nem jelent semmit a becsület, és a hűség szükségünk van olyan példaképekre, mint Zrínyi Miklós. Már a szigetvári kitörés előtt is rengeteg haditettet vitt véghez,  de életének utolsó döntésével örök példa lehet mindenki előtt. Nem véletlen hasonlították a szigetvári kitöréshez a budavárit többször is a Becsület Napja megemlékezésen. Mindkét kor harcosai Európa védőbástyájában sorakoztak fel az utolsó rohamukra. Hűségesek maradtak hazájukhoz, Európához és bajtársaikhoz. 



Napjainkban ugyanúgy megvannak határainkon kívül és belül azok a hordák, akiket végső soron egy cél vezérel. Az európai kultúra és tradíció teljes elpusztítása. A velük vívott küzdelemben Európának semmi esélye nincs, csak az a megalkuvás nélküli harc, ami Zrínyi Miklóst és katonáit is vezérelte 450 éve.

Sajnos Szigetvár városa hiába szervez minden évben megemlékezést az évfordulón, nem hasonlóan szemlélik az eseményeket. A hősiességről való megemlékezésig eljutnak, de azokat jelenünkbe való elhelyezéséig nem. Ezen okok miatt jöhetett létre Szigetvár mellett az úgynevezett Török-Magyar barátság park, ahol Zrínyi és Szulejmán szobra található egymás mellett.

 


És emiatt merülhetett fel néhány évvel ezelőtt egy Iszlám Központ létrehozása a várban, ami a lehető legnagyobb árulás lenne a hősök emlékével szemben. A terv pusztán anyagi megfontolásokból kerülne megvalósításra, mert bíznak benne, hogy muszlim turisták ezreit vonzza majd a baranyai kisvárosba. Nem valószínű, hogy az utolsó pillanatig védekező katonák túlzottan örülnének annak, hogy ma ellenállás nélkül, gazdasági okokból esik el a vár. A városvezetésnek érdemes lenne áttanulmányozni Zrínyi életét, hogy is bánt ő az árulókkal. Mikor Johann von Katzianer gróf Bécsből megszökve megpróbálta rávenni őt a török oldalra történő átállásra Zrínyi egyszerűn megölte. 

Ezeket üzeni számunkra Zrínyi Miklós, amivel mozgalmunk egy méltó példaképe lehet.

A hűség mindenekfelett és halál az árulókra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése