2019. január 20., vasárnap

Fáklyaként égett a magyar szabadságért !


A 17 éves Bauer Sándor 1969. január 20-án lobbantotta lángra ruháját és a maga köré tekert benzines rongyokat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. A kommunista elnyomás ellen tiltakozott így, de tettét a hatalom gyorsan és eredményesen silányította egy mentálisan gyenge, rossz tanuló „huligán” öngyilkosságává.

A Szovjetunió és csatlósai sikerrel fojtották el a prágai tavaszt, azaz Csehszlovákia próbálkozását egy szabadabb élet megvalósítására. Az 1968 és ’69-es események, a Varsói Szerződés katonai agressziója megrázta a világot, egyben újjáélesztette a „keleti blokk” népinek reményét, hogy az elnyomás nem lehet örök.

Az utózöngéket tekintve Jan Palach tette gyakorolta a legnagyobb hatást mind otthon, mind a világ közvéleményének szemében: a fiatalember 1969. január 16-án a prágai Vencel téren felgyújtotta magát tiltakozásul a megszállás és a forradalom eltiprása miatt. Bevallott célja a társadalom felrázása volt. Sikerült is, temetésére százezres rendszerellenes tüntetés szerveződött a cseh (csehszlovák) fővárosban.

Hazaszeretetből

Táskájában palackokba töltött benzinnel érkezett a múzeum kertjébe, délután egy óra előtt pár perccel lelocsolta vele ruháját és a maga köré tekert néhány rongyot, majd felállt a lépcsőre, és egy gyufával meggyújtotta: kezeiben két kis nemzeti színű zászlót lobogtatva tetőtől talpig elborították a lángok.

Hirtelen kisebb tömeg alakult ki körülötte, miután az emberek rájöttek, ez nem valami produkció, hanem élet és halál kérdése, azonnal a segítségére siettek. Sokan kabátjukkal oltották a tüzet, majd kérdezgetni kezdték a még eszméleténél lévő fiút. Egy orvostanhallgató ilyen válaszokra emlékezett:

…hazaszeretetből … tiltakozásból … az orosz megszállók ellen … a cseh testvér is megtette…
Testének 15-20 százalékán szenvedett másod- és harmadfokú égési sérüléseket, a Központi Honvéd Kórház égési osztályára szállították, január 23-án hunyt el. Röviddel kórházba érkezése után letartóztatták, innentől kezdve minden vele kapcsolatos információ a párt akaratát tükrözi. Itt adjuk át a szót a történésznek.
Azonnali karaktergyilkosság

Az állambiztonsági szervek azonnal őrizetbe vették és elszigetelték Bauert, a szüleit is csak hosszas huzavona után engedték be a kórházba, nagy erőkkel megindult a nyomozás. Miként már említettük, a magyar szervek (is) tanultak Palach esetéből, minden eszközzel igyekeztek megakadályozni, hogy a fiú mártírrá váljon.

A házkutatás során találtak nála egy rendőrségi gumibotot, egy bajonettet, illetve szüleinek, barátainak írt búcsúleveleiből kiindulva rakták össze a történetet, aminek egyelőre csak a vége volt megírva: aki a rendszer ellen támad, az csakis pszichikálisan beszámíthatatlan »huligán« lehet. Rögtön elindult a – mai kifejezéssel élve – karaktergyilkosság

– mondja a 24.hu-nak Cseh Gergő Bendegúz.
forrás: 24.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése